Izveštaj sa Zbora ugostiteljskih i turističkih radnika i učenika Srbije-2021.god.

Наративни извештај за пројекат

„ОРГАНИЗАЦИЈА 32. ЗБОРА – ТАКМИЧЕЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ И ТУРИСТИЧКИХ РАДНИКА, УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ“

1. Збор-такмичење угоститетљских и туристичких радника, ученика и студената Републике Србије одржано је у периоду од 23. до 25. новембра 2021. године у хотелу „Банбус“ у Врњачкој Бањи. Хотел „Банбус“ је изабран после обиласка неколико хотела, јер је обезбедио најбоље услове смештајне, организационе и техничке неопходне за одржавање такмичења.

На 32. Збору учествовало је 119 представника из следећих образовних институција, хотела и угоститењства:

• Угоститељско-туристичка школа из Београда
  • ЕТШ „Светозар Милетић“– Нови Сад
  • УТШ – Врњачка Бања
  • ЕШ „Стана Милановић“ – Шабац
  • Средња школа из Бруса
  • Факултет за хотелијерство и туризам – Врњачка Бања
  • Ресторан „Багдала“ – Крушевац
  • Хотел „Трајал“ – Јастребац
  • Хотел „ЛидерС“ – Врњачка Бања
  • Ресторан „Пазарска прича“ – Нови Пазар
  • Етно кућа Мироч

Поред наведених представника учествовали су и представници Самосталног синдиката Бачка Топола и Србије, ван такмичарског дела.

Такмичење се одвијало у следећим дисциплинама:

1.Презентација туристичког путовања,

2.Обављање рецепцијских послова,

3.Презентација туристичке дестинације,

4.Спремање двокреветне собе,

5.Припремање барске мешавине,

6.Припремање и довршавање јеле пред гостом,

7.Услуживање свечаног ручка,

8.Презентација и послуживање белих,црвених и пенушавих вина,

9.Такмичење конобара у постављању столова,

10.Припремање чоколадног десерта,

11.Припремању ресторанског десерта,

12.Такмичење посластичара у изради посластичарских експоната,

13.Такмичење пекара у изради разних врста пецива и пекарских производа,

14.Припремање вегетеријанског јела,

15.Припремање јела од рибе,

16.Припремање националног јела,

17.Припремање модерног јела,

18.Такмичење ресторана у припремању и послуживању свечаног менија од 4 ганга,

19.Припремање јела у котлићу,

20.Карвинг,

21.Такмичење кувара у изради куварских експоната класичне кухиње.

Током одржавања 32. Збора и разговора са учесницима и гостима јединствен је закључак да је традиција одржавања овакве врсте манифестација неопходна у циљу популаризације и промовисања угоститељства и туризма Србије. Циљ Пројекта је да ученици, студенти и радници унапреде и  усаврше своје знање,да такмичари размене искуства,усвоје нове вештине које су у складу са тржишним тенденцијама у хотелијерству, ресторатерству и гастрономији је испуњен а  томе је свакако допринела и одлука министарства да подржи пројекат.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у свим приликама, писаним и усменим, од најаве и позива за одржавање 32. Збора, током самог догађаја и после тога је наведено као покровитељ, о чему постоји архива фотографија и видео записа.

На основу спроведене евалуације међу учесницима Пројекта,можемо рећи да су изузетно задовољни и да ће се радо одазвати на будућа такмичења.

Што се тиче медијског праћења манифестације, били су присутни:

• РТС ДОПИСНИШТВО ИЗ КРАЉЕВА,
  • ЛОКАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА И ШТАМПА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ.

Жеља нам је била да Министарка, госпођа Татјана Матић свечано отвори нашу манифестацију те смо правовремено упутили званичан допис али због већ раније преузетих обавеза  у том периоду, на жалост, министарка Татјана Матић није могла да дође. Уверени смо да ће приликом организације наредног збора неко од највиших званичника Министарства трговине ,туризма и телекомуникација бити у прилици да отвори ово јединствено такмичење,које непрекидно траје још од 1969 године.

Свакако да на крају овог извештаја имамо обавезу да се у име свих учесника 32. Збора, чланова нашег удржења и чланова самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије захвалимо Министарству на суфинасирању пројекта у нади да ће и у наредним  годинама подржати наше активности на промоцији туризма и угоститељства наше Србије.

Београд                                                                                        Председник

25.01.2022.                                                                             Драган Цветковић