Наративни извештај за пројекат
„ОРГАНИЗАЦИЈА 32. ЗБОРА – ТАКМИЧЕЊЕ УГОСТИТЕЉСКИХ И ТУРИСТИЧКИХ РАДНИКА, УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ“
- Збор-такмичење угоститетљских и туристичких радника, ученика и студената Републике Србије одржано је у периоду од 23. до 25. новембра 2021. године у хотелу „Банбус“ у Врњачкој Бањи. Хотел „Банбус“ је изабран после обиласка неколико хотела, јер је обезбедио најбоље услове смештајне, организационе и техничке неопходне за одржавање такмичења.
На 32. Збору учествовало је 119 представника из следећих образовних институција, хотела и угоститењства:
- Угоститељско-туристичка школа из Београда
- ЕТШ „Светозар Милетић“– Нови Сад
- УТШ – Врњачка Бања
- ЕШ „Стана Милановић“ – Шабац
- Средња школа из Бруса
- Факултет за хотелијерство и туризам – Врњачка Бања
- Ресторан „Багдала“ – Крушевац
- Хотел „Трајал“ – Јастребац
- Хотел „ЛидерС“ – Врњачка Бања
- Ресторан „Пазарска прича“ – Нови Пазар
- Етно кућа Мироч
Поред наведених представника учествовали су и представници Самосталног синдиката Бачка Топола и Србије, ван такмичарског дела.
Такмичење се одвијало у следећим дисциплинама:
1.Презентација туристичког путовања,
2.Обављање рецепцијских послова,
3.Презентација туристичке дестинације,
4.Спремање двокреветне собе,
5.Припремање барске мешавине,
6.Припремање и довршавање јеле пред гостом,
7.Услуживање свечаног ручка,
8.Презентација и послуживање белих,црвених и пенушавих вина,
9.Такмичење конобара у постављању столова,
10.Припремање чоколадног десерта,
11.Припремању ресторанског десерта,
12.Такмичење посластичара у изради посластичарских експоната,
13.Такмичење пекара у изради разних врста пецива и пекарских производа,
14.Припремање вегетеријанског јела,
15.Припремање јела од рибе,
16.Припремање националног јела,
17.Припремање модерног јела,
18.Такмичење ресторана у припремању и послуживању свечаног менија од 4 ганга,
19.Припремање јела у котлићу,
20.Карвинг,
21.Такмичење кувара у изради куварских експоната класичне кухиње.
Током одржавања 32. Збора и разговора са учесницима и гостима јединствен је закључак да је традиција одржавања овакве врсте манифестација неопходна у циљу популаризације и промовисања угоститељства и туризма Србије. Циљ Пројекта је да ученици, студенти и радници унапреде и усаврше своје знање,да такмичари размене искуства,усвоје нове вештине које су у складу са тржишним тенденцијама у хотелијерству, ресторатерству и гастрономији је испуњен а томе је свакако допринела и одлука министарства да подржи пројекат.
Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у свим приликама, писаним и усменим, од најаве и позива за одржавање 32. Збора, током самог догађаја и после тога је наведено као покровитељ, о чему постоји архива фотографија и видео записа.
На основу спроведене евалуације међу учесницима Пројекта,можемо рећи да су изузетно задовољни и да ће се радо одазвати на будућа такмичења.
Што се тиче медијског праћења манифестације, били су присутни:
- РТС ДОПИСНИШТВО ИЗ КРАЉЕВА,
- ЛОКАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА И ШТАМПА ИЗ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ.
Жеља нам је била да Министарка, госпођа Татјана Матић свечано отвори нашу манифестацију те смо правовремено упутили званичан допис али због већ раније преузетих обавеза у том периоду, на жалост, министарка Татјана Матић није могла да дође. Уверени смо да ће приликом организације наредног збора неко од највиших званичника Министарства трговине ,туризма и телекомуникација бити у прилици да отвори ово јединствено такмичење,које непрекидно траје још од 1969 године.
Свакако да на крају овог извештаја имамо обавезу да се у име свих учесника 32. Збора, чланова нашег удржења и чланова самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије захвалимо Министарству на суфинасирању пројекта у нади да ће и у наредним годинама подржати наше активности на промоцији туризма и угоститељства наше Србије.
Београд Председник
25.01.2022. Драган Цветковић